Ny tidtabell, ny trafik 13 december

Publicerad

På söndagen den 13 december startade vår nya trafik. Det handlar om nya tidtabeller, ny trafikcentral och mycket annat som berör många värmlänningar. Samtidigt vill vi puffa för våra nya informationssidor om allt det nya. Till nytta för journalister, resenärer och andra intresserade. Här hittar du starten för de sidorna:

LÄNK: http://www.varmlandstrafik.se/om-varmlandstrafik/nya-bussar-ny-trafik/

Den 13 december började våra nya tidtabeller för buss och tåg att gälla. Nu ligger de ute på varmlandstrafik.se, i mobilappen och övriga system. Samtidigt öppnar vi vår nya trafikcentral i Munkfors.

– Den gör att vi kommer att få en helt annan överblick själva över var bussar, tåg och servicetrafik befinner sig, i realtid, säger servicetrafikens chef Anders Wahlén.

Nya tidtabeller och trafikförändringar
Den 13 december började de nya tidtabellerna för buss och tåg att gälla. Även i år trycker Värmlandstrafik tidtabeller för sin servicelinjetrafik och busstrafik. Däremot trycker vi inga tågtidtabeller, men den resenär som behöver en tryckt tabell kan skräddarsy sin egen och få den hemskickad.
LÄNK: http://www.varmlandstrafik.se/om-varmlandstrafik/nya-bussar-ny-trafik/nya-tidtabeller-och-andringar-i-trafiken/

Nya priser
Det blir nya priser. Det är den årliga prisjusteringen på både enkelbiljetter och periodladdningar. Dessutom kommer en del andra nyheter. Många pendlare har efterfrågat att en period på exempelvis 30 dagar ska gälla från det klockslag den aktiveras. Inte från klockan 04.00, när det trafikdygnet började. En annan ändring gäller Pendlar Plus, som nu införs även för ungdom och skolungdom.

Pendlar Plus är ett ”guldkort” som gäller på i princip all trafik, både buss och tåg inom Värmland och även i trafiken mot Kongsvinger, Hallsberg/Laxå, Åmål och Malung. Ladda det på ditt Värmlandskort.
LÄNK: http://www.varmlandstrafik.se/om-varmlandstrafik/nya-bussar-ny-trafik/nytt-om-priser-och-periodladdningar/

Ny trafikcentral
Från den nya trafikcentralen kommer Värmlandstrafik bland annat att övervaka så att den som bokat en resa med servicetrafiken kan byta mellan olika trafikslag. Här har man också översikt över var alla fordon är, oavsett entreprenör, för att snabbt kunna ta hjälp vid behov. Allt detta gör också att störningsinformationen ska kunna bli bättre.
LÄNK: http://www.varmlandstrafik.se/om-varmlandstrafik/nya-bussar-ny-trafik/ny-trafikcentral/

Medresenär
Från och med den 13 december 2015 får alla som åker färdtjänst ta med en medresenär som åker helt avgiftsfritt, om en del av resan sker med allmän kollektivtrafik. Anslutningsresan till närmaste anpassade hållplats är avgiftsfri
både för färdtjänstdeltagaren och medresenären. Det är en annan nyhet. Gäller det sjukresa åker medresenären avgiftsfritt – i den allmänna linjetrafiken.

Nya avtal om skoltrafiken
Från den 14 december gäller nya avtal för skoltrafiken i 13 av kommunerna i länet. Den separata skoltrafiken har hittills varit eftersatt när det gäller rutiner för trafikstörningar och information mellan skola, fordon och elever. Det förbättrar man nu, tack vare den nya trafikcentralen.
LÄNK: http://www.varmlandstrafik.se/om-varmlandstrafik/nya-bussar-ny-trafik/nya-avtal-om-skoltrafiken/

Nytt om hittegodset
När den nya busstrafiken startade den 13 december blev det även nya rutiner för att hantera sådant som blivit kvarglömt på bussarna. Framför allt går det att ringa till hittegodset under hela dagen, inte bara en enda timme.
LÄNK: http://www.varmlandstrafik.se/om-varmlandstrafik/nya-bussar-ny-trafik/nytt-om-hittegodset/